www.poolstation.nl

weblog 2008


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

vogelklif

31 juli 2008 14:26

vogelklif kortbekzeekoeten met jong Naast ganzen (brand- en kleine rietgans) en eenden (eidereenden) zijn we zeer ge´nteresseerd in de drieteenmeeuw en de kortbekzeekoet als mogelijke gastheer voor influenzavirussen. In het verleden hebben we al nieuwe varianten van het influenzavirus in zowel meeuwen als zeekoeten gevonden. Deze vogels nestelen op de vogelkliffen van Spitsbergen. Onze vogelklif (Ossian Sarsfjellet) bevindt zich op ongeveer 45 minuten varen vanuit Ny Ålesund.
vincent wordt in zijn klimgordel geholpen op weg naar de rand van de klif 100 meter steil Het vangen vindt plaats vanaf de bovenkant van de vogelklif. Door over de klif heen te hangen kunnen de vogels bereikt worden. Om dit veilig te laten verlopen wordt de vanger via een klimharnas en klimtouw verbonden aan een ankerpunt. Mocht de vanger zijn evenwicht verliezen dan wordt een onvrijwillige duik in de diepte door deze constructie verhinderd.
zeekoet 1 zeekoet 2
Een 8 meter lange vishengel met aan het uiteinde een lus van visdraad wordt gebruikt om de vogels te vangen. De lus wordt over de kop van de op de klif zittende vogel gelegd. Door de lus vervolgens strak te trekken kan de vogel van de klif worden gehaald. De vogel wordt zo snel mogelijk uit zijn benarde positie bevrijdt om te worden bemonsterd.
drieteenmeeuw adult Simon, professionele kliminstructeur van de British Antarctic Survey Vincent's gouden oogst
Emmie helpt bij de bemonsteringsprocedure Vincent laat de vogel los De bemonsteringsprocedure is simpel: aangezien influenzavirussen zich in de darmen en luchtwegen ophouden, wordt er met behulp van een steriel wattenstaafje een monster van de voor- (keel) en achterkant (cloaca) genomen (foto 9). Daarnaast wordt er nog een bloedmonster genomen en worden de biometrische data van het dier vastgelegd. Hierna mag deze zijn weg weer vervolgen.

pagina gemaakt door Emmie de Wit en Vincent Munster [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20080728, 15:05 20080731, 14:26 20080801, 11:42 alle verslagjes met kleine foto's
greenhouse vogelklif zonsverduistering

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [drieteenmeeuw]  [birdhealth]  [zeekoet]  [vangen]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.