www.arcticstation.nl

select keyword  

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

more pages with this keyword at the end of this page  klik hier voor nederlands

bezoek nieuw eiland

14 april 2018

  Vandaag ben ik met twee bevriende wadlopers naar het nieuwe broedeiland net buiten de Eemshaven gelopen. Dit eiland is net aangelegd als compensatie voor verstoring en beheer binnen de Eemshaven. De noordse sternen en de Waddenzee hebben de hoogst mogelijke bescherming en hun voortbestaan als broedvogel in dit gebied zijn belangrijke beschermingsdoelstellingen.
We verwachten komende week de eerste sternen terug vanaf de zuidpool. Het eiland is na vandaag gesloten voor bezoekers om verstoring te vermijden.
In Groningen volgt Derick hiemstra al meer dan 10 jaar de broedende sterns. De helft van de noordse sternen heeft een kleurring. Dat maakt deze situatie uniek om ook de verschuivingen van individuele vogels en de effectiviteit van de beheersmaatregelen te volgen. Daarom zijn er op het eiland twee schuiltenten geplaatst en komen er automatische cameras om nesten te volgen en vast te leggen of er geringde sternen op de nesten zitten.
Deze website gaat voornamelijk over activiteiten op Spitsbergen. Maar dit project heeft ook een duidelijke relevantie. Spitsbergen is ongeveer de noordelijkste broedplek van de noordse stern, terwijl de Eemshaven behoort tot de meest zuidelijke plekken. De noordse sternen uit de Eemshaven maken de langste trektocht naar de zuidpool, zowat via Tasmanië. Dat heb ik kunnen onderzoeken dankzij crowd-funding.
Verder komen er ook nieuwe eilanden in het noordpoolgebied doordat gletsjers zich terugtrekken. De kolonisatie van die eilanden wordt ook bestudeerd.
Op de achtergrond zie je de industrie in de Eemshaven met drie electriciteitscentrales, vele windmolens, datacentra (waaronder Google) en talrijke bedrijven.
Met de modellen wordt geprobeerd sternen aan te trekken. We hebben de modellen in groepen geplaatst zodat we kunnen zien of ze werkelijk helpen. Verder liggen er vlonders om de sternen wat extra bescherming te bieden tegen vogelpredatoren en staat er om het eiland een hoogspanningsnet om te voorkomen dat landpredatoren bij laag water op bezoek komen.
Wadlopen in de Waddenzee is een speciale sport. Ik was vergezeld door twee gediplomeerde wadlopers om er zeker van te zijn dat de inschatting van getij en veiligheidsprocedures zou kloppen. Vanaf vandaag is het verboden om naar het eiland te lopen om verstoring van broedvogels te voorkomen.
Het eiland zou de vogels moeten lokken (carrot), terwijl in de Eemshaven broeden moeilijk wordt gemaakt door speciale maatregelen. Voor vele jaren was de Eemshaven de meest productieve sternenkolonie in de Nederlandse Waddenzee. De noordse sternen broedden op een grasveldje dat kort gehouden werd door konijnen en dat was omheind. Met een kokmeeuwkolonie vlakbij en visdieven broedend op de daken en tussen de treinrails waren de noordse sternen goed beschermd tegen predatoren en te hoge vegetatie
Deze stick and carrot aanpak heeft nog aandacht nodig. Er ligt nog geen plastic tussen het ongebruikte spoor end e daken zijn nog niet bedekt met netten. Zodra de sternen hier een nest maken, zijn ze wettelijk beschermd tegen verstoring.
Vooral de netten op de daken verdienen de aandacht. Vorig jaar zijn er teveel sternen gestorven in slecht gemonteerde netten. Daarom zal de situatie ook door politie worden gevolgd.
De provincie Groningen heeft een belangrijke stimulerende en controlerende rol gespeeld bij het vinden van een oplossing voor het lastige probleem in de Eemshaven. Ik heb grote bewondering voor hun inzet. Voor dit seizoen hopen we ook weer op de medewerking van Groningen Seaports en de lokale bedrijven voor toegang tot hun terreinen om de aanwezigheid van (hopelijk zo min mogelijk) sternen te volgen.


Meer posts over de noordse stern op Spitsbergen, in de Eemshaven of de actie voor crowd funding kun je vinden door te klikken op de blauwe woorden.
pages with keyword eemshaven

weblog

click on the picture for more details
20180414, 16:00
vist to new island

weblog

click on the picture for more details
20180404, 13:47
new dutch island

weblog

click on the picture for more details
20150509, 14:00
tern management

weblog

click on the picture for more details
20130606, 20:00
world champions

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

click on a picture for more informationselect a new keyword

choose a keyword from the list in this box: 

[360 video]  [aquaria]  [archaeology]  [arctic fox]  [arctic tern]  [arcticexplorer.nl]  [artist]  [atmospheric research]  [aurora borealis]  [barnacle goose]  [birdhealth]  [catching]  [cemetery]  [common eider]  [dogs]  [eemshaven]  [expedition]  [faeces]  [fish]  [geolocator]  [geology]  [geopolitics]  [glaciers]  [glaucous gull]  [global warming]  [gps-collar]  [grouse]  [guillemot]  [history]  [houses]  [imprinting]  [insects]  [instructions]  [kittiwake]  [landscape]  [limnology]  [moult]  [nest checking]  [netherlands]  [new species]  [party]  [people]  [pink-footed goose]  [plankton]  [plants]  [podcast]  [polar bear]  [pollution]  [postmaster]  [press]  [publication]  [reindeer]  [ring reading]  [rocket]  [safety]  [science]  [seal]  [skua]  [snow]  [snowbunting]  [space research]  [station]  [streetview]  [sustainability]  [teaching]  [tourism]  [town]  [unusual birds]  [veterans]  [video]  [visitors]  [waders]  [whale]  [wildlife camera]  [young polar scientist