www.arcticstation.nl

select keyword  

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

more pages with this keyword at the end of this page  klik hier voor nederlands

verdwenen ijs in het fjord

24 juni 2023

Het Norsk Polarinstitutt heeft vandaag op facebook luchtfoto's gedeeld die laten zien hoe het ijs in het fjord veranderde tussen 2003 en 2023. Deze foto's verschenen op facebook in de groep Hva skjer a' Ny-Ålesund die verder verwees naar de website https://www.npolar.no/nyhet/havis-kongsfjorden/

Het rode punt is op het eiland Storholmen, wat het studiegebied is gedurende de broedperiode van de brandganzen. De zwarte punt staat op Juttaholmen, een eiland wat minder bezocht wordt zodat we het aantal nesten kunnen vergelijken met wat gebeurt op Storholmen.

Claus Bech stuurde in een antwoord op facebook vier platen van het terugtrekken van de Kronebreen langs Colletthøgda in de jaren dat hij terugkeerde uit Ny-Ålesund na een studie aan noordse sternen en drieteenmeeuwen.


Van mijn eerste veldseizoen in 1990 herinner ik mij nog dat de grijze steen voor Colletthøgde nog van beide kanten in de gletsjer zag en net aan de zichtkant vrij was van gletsjerijs. De kaart hieronder laat die situatie nog zien. De kaart komt uit Svalbardkartet en is van 1990 (zwaar verouderd).


Veel van de informatie over klimaatverandering, krijg ik naast mijn eigen waarnemingen van twitter. Zack Labe @Zlabe is mijn held en post erg regelmatig overzichten en tijdtrends. Vandaag ging zijn post over de afnemende gletsjermassa wereldwijd. Let op de versnellende afname in de kromming van de lijn. Meer van hem is te vinden op zijn website: https://zacklabe.com/climate-change-indicators/.
pages with keyword landschapNo keyword selected!

Select a keyword from the list in the top right corner and press on the [search]-button.


[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

click on a picture for more informationselect a new keyword

choose a keyword from the list in this box: 

[360 video]  [aquaria]  [archaeology]  [arctic fox]  [arctic tern]  [arcticexplorer.nl]  [artist]  [atmospheric research]  [aurora borealis]  [barnacle goose]  [birdhealth]  [catching]  [cemetery]  [common eider]  [dogs]  [eemshaven]  [expedition]  [faeces]  [fish]  [geolocator]  [geology]  [geopolitics]  [glaciers]  [glaucous gull]  [global warming]  [gps-collar]  [grouse]  [guillemot]  [history]  [houses]  [imprinting]  [insects]  [instructions]  [kittiwake]  [landscape]  [limnology]  [moult]  [nest checking]  [netherlands]  [new species]  [party]  [people]  [pink-footed goose]  [plankton]  [plants]  [podcast]  [polar bear]  [pollution]  [postmaster]  [press]  [publication]  [reindeer]  [ring reading]  [rocket]  [safety]  [science]  [seal]  [skua]  [snow]  [snowbunting]  [space research]  [station]  [streetview]  [sustainability]  [teaching]  [tourism]  [town]  [unusual birds]  [veterans]  [video]  [visitors]  [waders]  [whale]  [wildlife camera]  [young polar scientist