www.arcticstation.nl

select keyword  

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

more pages with this keyword at the end of this page  klik hier voor nederlands

nieuw speeltje

10 juli 2023

We proberen dit jaar de steltlopers te vinden met een hittegevoelige verrekijker. Het vinden van steltlopernesten is altijd lastig. Ze komen hier in lage dichtheden voor en zijn erg verspreid over de toendra. Paarse Strandlopers zijn bijzonder lastig te vinden omdat ze zo goed gecamoufleerd zijn. Ze maken geen enkel geluid. Tot nu toe vonden we een handvol nesten als we toevallig de vogel verjaagde van het nest. Je bent er dan slechts 5 meter van verwijderd. Met de nieuwe warmtebeeld verrekijker kunnen we een veel groter gebied sneller inventariseren door gewoon het hitte signaal van de steltlopers te zoeken. Hert is nu allemaal veel gemakkelijker, totdat het een warme dag is. Dan lijkt iedere warme steen op een steltloper.

P.S. de verrekijker geeft ook bijzonder inzicht in de mate van isolatie van de dieren. Geir Wing Gabrielsen verzamelt een overzicht van alle vogels in het fjord. Hij verklapt dat er grote verschillen zijn tussen vogels. Sommige hebben koude voeten, andere juist warme.


Hittebeeld van een POaarse Strandloper op een warme dag. De stenen geven ook warmte af, maar het oog van de steltloper is nog steeds het warmst.


Op een koude dag is het eenvoudiger. De vogel is erg goed gecamoufleerd, (kijk maar naar de volgende foto), maar er is geen ontsnappen aan op het warmtebeeld.


Gewoonlijk vind je deze vogels enkel als je toevallig dichtbij komt.


Kuikens van de brandgans verliezen heel wat warmte op een koude dag. De ouders doen het veel beter. Alleen rond het oog verliezen ze warmte.


Ik gok dat deze poolvos geen haar op zijn neus heeft.


Rendieren verliezen warme via hun hoofd.


Kijk eens naar dat groeiende gewei. Als het gewei is uitgegroeid em de huid er vanaf is, is het warmteverlies via het gewei voorbij en kan de winter beginnen.
This post is made by Mo Verhoevenpages with keyword steltlopersNo keyword selected!

Select a keyword from the list in the top right corner and press on the [search]-button.


[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

click on a picture for more informationselect a new keyword

choose a keyword from the list in this box: 

[360 video]  [aquaria]  [archaeology]  [arctic fox]  [arctic tern]  [arcticexplorer.nl]  [artist]  [atmospheric research]  [aurora borealis]  [barnacle goose]  [birdhealth]  [catching]  [cemetery]  [common eider]  [dogs]  [eemshaven]  [expedition]  [faeces]  [fish]  [geolocator]  [geology]  [geopolitics]  [glaciers]  [glaucous gull]  [global warming]  [gps-collar]  [grouse]  [guillemot]  [history]  [houses]  [imprinting]  [insects]  [instructions]  [kittiwake]  [landscape]  [limnology]  [moult]  [nest checking]  [netherlands]  [new species]  [party]  [people]  [pink-footed goose]  [plankton]  [plants]  [podcast]  [polar bear]  [pollution]  [postmaster]  [press]  [publication]  [reindeer]  [ring reading]  [rocket]  [safety]  [science]  [seal]  [skua]  [snow]  [snowbunting]  [space research]  [station]  [streetview]  [sustainability]  [teaching]  [tourism]  [town]  [unusual birds]  [veterans]  [video]  [visitors]  [waders]  [whale]  [wildlife camera]  [young polar scientist