www.arcticstation.nl

select keyword  

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

more pages with this keyword at the end of this page  klik hier voor nederlands

Wanneer een gezin?

8 april 2020

Wanneer kun je nakomelingen krijgen? Hoewel brandganzen al in hun tweede jaar een nest met eieren kunnen maken, is het nog niet gemakkelijk om die eieren uit te broeden en met de kuiken de wereld in te trekken. In dit wetenschappelijk artikel onderzoeken we wanneer het een jonge gans llut om voor de eerste keer jongen te hebben. Daarvoor gebruiken we ingewikkelde modellen die ontwikkeld zijn in Trondheim en gebaseerd op de lange set met gegevens van het Nederlands poolstation.

Het model analyseert dichtheidsafhankelijkeheid (meer gazen concureren om hetzelfde waardoor het broedsucces verlaagt), het begin van het voorjaar, de kans dat een gans overleeft en de kans dat we die levende hgans ook zien. Dan blijkt dat bij het eerste legsel die dichtheid van ganzen een grote rolspeelt, maar dat het eerder sneeuwvrij zijn van de toendra ook een positief effect heeft, waardoor de ganzen op jongere leeftijd met kuikens lopen.

Promovenda Kate Layton-Matthews hielp mee met het veldwerk in 2016 en Mari Aas Fjelldahl kwam als master student in 2017. Een overzicht van alle publicaties van Maarten Loonen is hier te vinden.
pages with keyword wetenschapNo keyword selected!

Select a keyword from the list in the top right corner and press on the [search]-button.


[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

click on a picture for more informationselect a new keyword

choose a keyword from the list in this box: 

[360 video]  [aquaria]  [archaeology]  [arctic fox]  [arctic tern]  [arcticexplorer.nl]  [artist]  [atmospheric research]  [aurora borealis]  [barnacle goose]  [birdhealth]  [catching]  [cemetery]  [common eider]  [dogs]  [eemshaven]  [expedition]  [faeces]  [fish]  [geolocator]  [geology]  [geopolitics]  [glaciers]  [glaucous gull]  [global warming]  [gps-collar]  [grouse]  [guillemot]  [history]  [houses]  [imprinting]  [insects]  [instructions]  [kittiwake]  [landscape]  [limnology]  [moult]  [nest checking]  [netherlands]  [new species]  [party]  [people]  [pink-footed goose]  [plankton]  [plants]  [podcast]  [polar bear]  [pollution]  [postmaster]  [press]  [publication]  [reindeer]  [ring reading]  [rocket]  [safety]  [science]  [seal]  [skua]  [snow]  [snowbunting]  [space research]  [station]  [streetview]  [sustainability]  [teaching]  [tourism]  [town]  [unusual birds]  [veterans]  [video]  [visitors]  [waders]  [whale]  [wildlife camera]  [young polar scientist