www.arcticstation.nl

select keyword  

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

more pages with this keyword at the end of this page  klik hier voor nederlands

Warmtebeelden

13 augustus 2008 19:09

Janwillen neemt een warmtebeeld van het rendier het warmtebeeld let op het gewei
Rendieren zijn de enige geweidragers waarbij de vrouwtjes ook een gewei hebben. Er bestaat een hypothese dat dit te maken heeft met de thermoregulatie. Het groeiende gewei, bedekt met huid zou dan in de zomer als een koelradiator kunnen dienen. Een rendier is immers zo goed aangepast aan de koude dat het nauwelijks warmte kwijt kan via de vacht of via de ademhaling.
Dit vraagt om nader onderzoek. Kings Bay blijkt een dure warmtecamera te hebben en die mag ik van Erlend Mære lenen. Janwillem en ik gaan op pad.
We proberen een foto te maken van een rustig rendier en een rennend rendier. Dat was nog niet zo gemakkelijk. Maar wel is duidelijk te zien dat het gewei veel warmer is dan de meeste andere delen van het rendier. Ik wil hier graag mee verder. Ik ga werken aan een onderzoeksplan.
hetzelfde rendier als het rent
Janwillen op een gewone foto Janwillem op een warmtebeeld
We hebben even geoefend met de camera door van Janwillem tijdens het basketballen een foto te maken. Je ziet mooi zijn warme gezicht en de warme arm in de mouw.

Dit idee is ontstaan in discussies met Arno Vlooswijk en Joris Tinnemans. Meer over warmtebeelden is te vinden op de website www.nutscode.nl
pages with keyword wetenschapNo keyword selected!

Select a keyword from the list in the top right corner and press on the [search]-button.


[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

click on a picture for more informationselect a new keyword

choose a keyword from the list in this box: 

[360 video]  [aquaria]  [archaeology]  [arctic fox]  [arctic tern]  [arcticexplorer.nl]  [artist]  [atmospheric research]  [aurora borealis]  [barnacle goose]  [birdhealth]  [catching]  [cemetery]  [common eider]  [dogs]  [eemshaven]  [expedition]  [faeces]  [fish]  [geolocator]  [geology]  [geopolitics]  [glaciers]  [glaucous gull]  [global warming]  [gps-collar]  [grouse]  [guillemot]  [history]  [houses]  [imprinting]  [insects]  [instructions]  [kittiwake]  [landscape]  [limnology]  [moult]  [nest checking]  [netherlands]  [new species]  [party]  [people]  [pink-footed goose]  [plankton]  [plants]  [podcast]  [polar bear]  [pollution]  [postmaster]  [press]  [publication]  [reindeer]  [ring reading]  [rocket]  [safety]  [science]  [seal]  [skua]  [snow]  [snowbunting]  [space research]  [station]  [streetview]  [sustainability]  [teaching]  [tourism]  [town]  [unusual birds]  [veterans]  [video]  [visitors]  [waders]  [whale]  [wildlife camera]  [young polar scientist