www.arcticstation.nl

select keyword  

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

more pages with this keyword at the end of this page  klik hier voor nederlands

ozon metingen

24 juli 2009 13:00

Vanuit de speciale ballon hut wordt dagelijks een weerballon opgelaten, maar op vrijdag hangt er een extra ozon sonde bij. Deze meet de ozon concentratie en zendt iedere seconde een getal terug naar de aarde. Vijf van deze metingen worden gemiddeld en zo krijgt men bij een stijgsnelheid van 5 meter per seconde een ozon waarde in stappen van 25 meter. De ballon stijgt tot een hoogte van maximaal 35 kilomter. Daar is de luchtdruk minder dan 7 hectopascal (vergeleken met 1017 hectopascal op grondniveau) en is de ballon ongeveer tien keer in volume toegenomen. Dan knapt de ballon en valt de sonde terug naar de aarde als wetenschappelijk afval in zee of op de toendra.
De ozon concentratie staat in de belangstelling sinds de ontdekking van het gat in de ozonlaag boven antarctica. Hier op de Noordpool is er een beetje ozon afbraak in het voorjaar als het licht terugkomt, maar lang niet zoveel als op de Zuidpool. De Duitsers hebben een speciaal laboratorium voor dit type atmosfeeronderzoek dat onderdeel is van het Network for the Detection of Stratospheric Change (NDSC), daar staan nog meer instrumenten die de ozon concentratie meten.
De video links laat Marcus Schumacher zien, terwijl hij de ballon lanceert.

Klik op de foto om de video te starten. Misschien vraagt de browser toestemming voor het opstarten of installeren van een plugin.
pages with keyword wetenschapNo keyword selected!

Select a keyword from the list in the top right corner and press on the [search]-button.


[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

click on a picture for more informationselect a new keyword

choose a keyword from the list in this box: 

[360 video]  [aquaria]  [archaeology]  [arctic fox]  [arctic tern]  [arcticexplorer.nl]  [artist]  [atmospheric research]  [aurora borealis]  [barnacle goose]  [birdhealth]  [catching]  [cemetery]  [common eider]  [dogs]  [eemshaven]  [expedition]  [faeces]  [fish]  [geolocator]  [geology]  [geopolitics]  [glaciers]  [glaucous gull]  [global warming]  [gps-collar]  [grouse]  [guillemot]  [history]  [houses]  [imprinting]  [insects]  [instructions]  [kittiwake]  [landscape]  [limnology]  [moult]  [nest checking]  [netherlands]  [new species]  [party]  [people]  [pink-footed goose]  [plankton]  [plants]  [podcast]  [polar bear]  [pollution]  [postmaster]  [press]  [publication]  [reindeer]  [ring reading]  [rocket]  [safety]  [science]  [seal]  [skua]  [snow]  [snowbunting]  [space research]  [station]  [streetview]  [sustainability]  [teaching]  [tourism]  [town]  [unusual birds]  [veterans]  [video]  [visitors]  [waders]  [whale]  [wildlife camera]  [young polar scientist